ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΣΚΑΡΙΝΙΠΕΡΙΟΔΟΣ 2024/25

Ρούχα; Ποια Ρούχα;
Σαν τον σιύλλον με την κάτταν
“Ο Πρίγκιπας Που Δεν του Άρεσαν τα Παραμύθια”
“Ας βάλουμε Χρώμα!”
“Του Αισώπου Ιστορίες”
“Όταν Αγαπάς”

Για κρατήσεις και πληροφορίες: 22270420 και 99485083

Περιληψεις Εργων      Ημερολογιο Παραστασεων

ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΣΚΑΡΙΝΙ

Ρούχα; Ποια Ρούχα;

Λίγα λόγια για το έργο:
Μέσα από τους δύο διαφορετικούς κόσμους της θάλασσας και της στεριάς, του βυθού και των ανθρώπων, τα παιδιά στην παράσταση μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε καλή συμπεριφορά. Κάτι που μας κάνει να έχουμε δυνατές φιλίες και στενές σχέσεις με την οικογένειά μας. Μαθαίνουμε να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλήθεια και το ψέμα. Η αλήθεια μας κάνει πιο δυνατούς. Μπορεί να είναι μπροστά μας και να μην την βλέπουμε, αλλά στο τέλος πάντα φανερώνεται. Επίσης στην παράσταση τα παιδιά μαθαίνουν πόσο σημαντική είναι η συγγνώμη και η αλλαγή προς το καλύτερο. Η Άριελ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αφήσει τη ζωή της στο βυθό, να αποκτήσει πόδια και να βρεθεί στη στεριά παρέα με τους ανθρώπους. Οταν επιτέλους τα καταφέρνει συναντά τον βασιλιά της χώρας, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να φορά κάθε μέρα καινούρια ρούχα. Δύο απατεώνες ράφτες προσπαθούν να τον ξεγελάσουν, ράβοντάς του «αόρατα ρούχα», με σκοπό να αποκτήσουν τον πλούτο του βασιλείου κάτι που η Άριελ δεν πρόκειται να επιτρέψει. Θα καταφέρει άραγε ο βασιλιάς να δει την πραγματική αλήθεια και να αλλάξει για πάντα στάση ζωής;

 

Σαν τον Σιύλλον με την Κάτταν (και άλλες Κυπριακές Παροιμίες)

Λίγα λόγια για το έργο:
Μετά από μια αναφορά στην ιστορία της Κύπρου και γνωριμία με τις κυπριακές παροιμίες, έθιμα, επαγγέλματα και γλώσσα τα παιδιά θα παρακολουθήσουν και θα συμμετέχουν επί σκηνής, σε τρεις διαφορετικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τρεις κυπριακές παροιμίες. «Σαν τον σιύλλο με την κάττα», «Η κάττα που ήθελε να αγιάσει» και «Απόν ακούει του γονιού παρά γωνιάς τζοιμάται».
Μηνύματα της παράστασης:
Μέσα από το θέατρο και μελετώντας την παράδοση και τη ζωή των προγόνων μας, μαθαίνουμε, διορθωνόμαστε και γινόμαστε καλύτερα παιδιά. Αυτό φέρνει χαρά σε εμάς και στους γύρω μας. Τα παιδιά θα μάθουν πόσο σημαντική είναι η αλήθεια, η συμφιλίωση, η συγγνώμη και η αυτοβελτίωση. Πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τις συμβουλές των γονιών και των μεγάλων γενικότερα. Αν κάνουμε λάθη «σηκωνόμαστε» και ξαναπροσπαθούμε!

Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 50 λεπτά και είναι στην κυπριακή διάλεκτο.

 

Όταν Αγαπάς

Λίγα λόγια για το έργο:
Στην παράσταση γίνεται αναφορά στο τι σημαίνει να είμαι καλός θεατής στο θέατρο. «Ο Οκτάβιος το χταπόδι και τα οχτώ του Παπούτσια» Ο Οκτάβιος είναι ένα πλούσιο χταπόδι που ζει στο βυθό της θάλασσας. Είναι η μέρα των γενεθλίων του και βρίσκει αυτή την ευκαιρία να χαρίσει τα δώρα του σε φίλους του που τα έχουν ανάγκη. «Ένας αλλιώτικος Καρχαρίας» Ο Καρχαντίνος στεναχωριέται πολύ που είναι διαφορετικός από τους άλλους καρχαρίες του βυθού. Βρίσκει όμως την ευκαιρία να κάνει την αδυναμία του δύναμη και να κερδίσει την αποδοχή των φίλων του. «Η Φαντασμένη Αγελάδα» Η Λίτσα, η αγελαδίτσα της ιστορίας μας είναι πολύ περήφανη και κακότροπη με όλους στη φάρμα. Τι θα γίνει άραγε που θα την αλλάξει και να την κάνει να έχει καλούς τρόπους με τους φίλους της; Θα την συγχωρέσουν οι φίλοι της;

Στην παράσταση συμμετέχουν και τα παιδιά. Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 50 λεπτά και μπορεί να γίνει και στην αγγλική γλώσσα.

 

Ο πρίγκιπας που δεν του άρεσαν τα παραμύθια

Λίγα λόγια για το έργο:
Οι ήρωες της ιστορίας μας είναι ο Πρίγκιπας που δεν του άρεσαν τα Παραμύθια και η αδελφή του η Νένα που αγαπά πολύ τα παραμύθια και τις μεταμφιέσεις μέσα από αυτά. Ένα βράδυ εμφανίζεται στον ύπνο του Πρίγκιπα η μπλε νεράιδα, που τον στέλνει να ταξίδι σε τρία παραμύθια, στα οποία συναντά τη Χιονάτη, την Γιασμίν από το παραμύθι του Αλαντίν και τον Κοντορεβυθούλη, οι οποίοι προσπαθούν να τον κάνουν να αγαπήσει τα παραμύθια.  Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση και μέχρι το τέλος του παραμυθιού ακούν σημαντικά μηνύματα όπως το πόσο σημαντικό είναι να λέμε «Ευχαριστώ» και «Παρακαλώ», πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις ΑΓΑΠΗ, ΦΙΛΙΑ και ΥΠΟΜΟΝΗ, όπως επίσης το πόσο όμορφο είναι να δίνουμε σε άλλα παιδάκια, που δεν έχουν την ευκαιρία να έχουν όσα έχουμε εμείς, αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια.

Στην παράσταση συμμετέχουν και τα παιδιά. Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 50 λεπτά. Εισηγείται για περίοδο Χριστουγέννων και τη γιορτή των 3 Ιεραρχών.

 

Ας βάλουμε χρώμα

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Μπιάνκο, είναι ένας παπαγάλος με άσπρα φτερά που ζει μαζί με τη φίλη του τη Μάινα στο δάσος. Στον Μπιάνκο δεν αρέσει καθόλου που δεν έχει ούτε ένα διαφορετικό χρώμα στα φτερά του. Η φίλη του η Μάινα, που έχει μόνο μαύρα φτερά, του προτείνει να κάνουν ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, για να συνειδητοποιήσει πόσο χρώμα υπάρχει γύρω του. Κάνουν μαζί ένα συναρπαστικό ταξίδι μυρίζοντας το καφέ χώμα της Αφρικής και της μυρωδιές της Ελληνικής  κουζίνας, μαθαίνουν κινέζικα και ινδικά στο ταξίδι τους στην Ασία, βλέπουν καγκουρό στην Αυστραλία και συναρπάζονται με τη διαφορετική Αμερική. Μέσα απ’ το ταξίδι τους μαζεύουν χίλια δυο χρώματα και ο Μπιάνκο δεν είναι πια λυπημένος, έχοντας μαζέψει απ’ το ταξίδι του χρώματα κι εμπειρίες. Στην παράσταση συμμετέχουν και τα παιδιά. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα χρώματα και θα μάθουν για τις κουλτούρες και τις συνήθειες άλλων λαών. Το έργο είναι ένας ύμνος στη φιλία και τη διαφορετικότητα.

Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 50 λεπτά και μπορεί να γίνει στην αγγλική γλώσσα.  Εισηγείται για περίοδο Καρναβαλιών.

 

Του Αισώπου ιστορίες

Λίγα λόγια για το έργο:
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια γνωριμία με τον Αίσωπο, τον οποίο βλέπουν στην σκηνή και τους μιλά. Οι δύο ηθοποιοί, που είναι μαζί του μεταμφιέζονται και παρουσιάζουν στα παιδιά τρεις από τις ιστορίες του. Τα παραμύθια που θα παρουσιαστούν είναι «Οι Δύο Κατσίκες», «Ο Ψεύτης Βοσκός» και «Οι Οδοιπόροι και ο Πλάτανος».  Μεταξύ άλλων τα παιδιά μέσα από τις ιστορίες θα μάθουν ότι δεν είναι καλό να είμαστε πεισματάρηδες, δεν είναι σωστό να λέμε ψέματα και δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι.

Στην παράσταση συμμετέχουν και τα παιδιά. Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου 50 λεπτά.